Itse tehdas remontoitiin Vanhalle Talvitielle Votkinin (brandinimeltään siis Chef Wotkin's) nykyisten toimitilojen yläkertaan suureen teollisuustilaan, jossa tähän asti toimi Jyrki Sukulan Kaikilla Mausteilla Cateringin tuotantokeittiö. Nyt Votkinin ruokatuotantoyksikön alakerrassa toimii edelleen lihatukun vanhoja tuotantotiloja sekä tehtaanmyymälä, joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Koko yläkerta on pyhitetty uudelle einesyksikölle.
Avajaiset järjestettiin viikko sitten lauantaina. Tilaisuus alkoi jo aamupäivällä ja ohjelmassa oli ensin Matti Vanhasen avauspuhe. Itse en todellakaan fanita kyseistä Iso-Masaa, joten pidin huolen, että saavun paikalle tarpeeksi jälkikäteen välttääkseni kontaktin ex-pääministerin kanssa. Tämä onnistuikin, kun muistin Vanhan Talvitien toisella puolella olevan itämaisen ruokakaupan, Araratin.

Ararat, tai sleeping cell Finland, kuten monet kaverini paikkaa humoristisesti kutsuvat, on mulle täysi paratiisi! Marketista löytyy kaikki itämaiset mausteet ja elintarvikkeet, mitä ikinä keittiössä kaipaakaan. Lisäksi huomattavasti edullisemmin, kuin muualta. Mulle jäi kaupasta tällä kertaa mukaan Pepperoneja, säilöttyjä villikurkkuja (joita käytän päivittäin lounassalaateissa) ja libanonilaista mausteseosta. Suosittelen Araratia lämpimästi kaikille!


Villikurkkua
Libanonilaista yleismaustetta
Kun olin varmistanut, ettei Nurmijärven Änkky ollut enää kuvioissa, matka jatkui kohti avajaisia. Paikalla oli hurjasti väkeä ja mediaa. Ulko-ovella, "vanhalla" puolella oli rakennettu piste, jossa paistettiin ja tarjoiltiin erilaisia Votkinin grillimakkaroita. Mentyäni uuteen yläkertaan, pääsin tutustumaan upouusiin einestehtaan tuotantotiloihin. Tilanne oli melkoisen häkellyttävä, kun olin ensin nähnyt tilan Jyrki Sukulan kanssa keittiönä ja sitten Veijon kanssa täysin tyhjänä. Paikalle oli ilmestynyt täydellinen moderni suurkeittiö uusine seinineen ja tuotantotiloineen. Kaikki oli uutta ja kiiltävää ja itse tuotantolaitteisto (vaikkakin kilpailijani toimittama) näytti hyvältä. Vode oli järjestänyt yläkertaan myös näyttävän buffan, josta löytyi ainakin salaatteja, kinkkua, lohta, cocktail-lihapullia, ym.... delicious! Kaipaamaani skumppaa en saanut, mutta sen korvasi lasillinen täyteläistä punaviiniä, mikä ei ollut yhtään pöllömpi vaihtoehto ruoan kanssa.
Tarjoilut.
Astianpesu.
Uusia käytäviä.
Yhdistelmäuuni.
Vehkeet toimii ekologisesti kaasulla.
Useissa keskusteluissamme Veijo "Vode" Votkinin kanssa olemme jutelleet Suomen elintarviketeollisuuden tulevaisuudesta. Veijon mieleipide asiasta on valitettavan useasti melkoisen negatiivinen. Tuotannon siirtyminen pois Suomesta (toistaiseksi lähinnä Baltiaan, mutta tulevaisuudessa valitettavasti pidemmällekin), sen aiheuttamat logistiikkaongelmat ja logistiikan lisäämä ylimääräinen ekologinen rasitus sekä suurien ulkomaisten yritysten rantautuminen tänne pohjolaan vaikeuttavat hänen mukaansa toimintaa ja tuottavat ongelmia paikallisille "pien"yrityksille täällä Suomessa.
Ihan miten vaan, mutta Veijo on kyllä itse onnistunut rakentamaan melkoisen imperiumin lihanjalostuksen ympärille! Pienestä lihanjalostusyrityksestä on pienessä ajassa kasvanut melkoisen suuri tekijä ja vaikuttaja koko Suomen markkinoilla. Pelkkä A-luokan lihatuotteita tuottava ja vahvasti laatuun panostava firma suoltaa uusia tuotteita jatkuvasti ja siitä on muodostunut pääkaupunkiseudun merkittävin tavarantoimittaja ravintoloille. Pääkaupunkiseudun ravintolatoiminnan valloittamisen jälkeen laatutavaraa on alettu viemään yhä laajemmin myös maakuntiin. Ravintolapiirien valtaamisen jälkeen vuorossa oli yksityiset kotikeittiöt. Valloitus alkoi keskustan Sokoksen tiloissa toimivan S-marketin koko palveluosaston haltuunotosta, mikä johti suureen suosioon. Seuraavana vuorossa oli Helsingin Itäkeskukseen rakennettu jättimäinen, Suomen suurin Prisma, jonka palveluosasto siirtyi heti avaamisessa Chef Wotkinin hoidettavaksi. Uudet avattavat Prismat seuraavat samaa kaavaa ja tuotteet ovat jo myynnissä S-ryhmän paikoissa maanlaajuisesti. Uusin tulokas Vode-fämiliin oli nyt siis juuri avattu einestehdas, joka alkaa tuottaa valmisruokaa kaikkiin edellämainittuihin myyntiyksiköihin. Lisäksi eineksiä myydään tehtaanmyymälässä Sörkässä. Tästä kaikesta mun täytyy antaa suuri ja nöyrä hatunnosto Veijolle, pidetään suomalainen ruokatuotanto Suomessa ja tuetaan kaikki lähiruokaa ja tämän kaltaisia kotimaisia loistoyrityksiä!
Avajaiskäynnin jälkeen mun oli vielä pakko käydä fiilistelemässä Votkinin tehtaanmyymälässä, joka on kyllä kerta kaikkiaan lihansyöjän paratiisi! Mulle jäi sieltä mukaan Sörkän nakkeja, joita vein tuliaisiksi myös ystävättäreni koirille. Heille näytti myös maistuvan! Lisäksi löysin mukaan savuporopasteijaa ja pepperonimakkaraa, josta aion loihtia joku päivä pizzaa. Omat "tuliaiseni" laitoin kuitenkin kotona pakastimeen lihansyönnin niukkuuden takia. Siellä ne kuitenkin nyt odottelevat sopivaa hetkeä ja reseptit ilmestyvät tänne sata prossaa varmuudella!
Viime päivinä on mediassa ollut todella paljon esillä elintarviketeollisuuden ongelamat ja kusetukset. Se on tuonut esille runsaasti ikäviä asioita toimialasta, jolla on todellisesti vielä paljon parannettavaa toiminnassaan. Elintarvikeyritykset ympäri maailmaa kuitenkin toimivat samalla tavalla, mutta nämä jätkät ovat kotimaisia ja he tekevät Suomalaista työtä ja tuovat laadukkaita lähituotteita Suomen omille markkinoille. Hienoa, Vode ja hienoa, suomalainen elintarviketeollisuus!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti