perjantai 24. joulukuuta 2010

Joulufiiliksiä

Tää aamu alkoi Kauko Röyhkän fiilistelyjen ohella myös lahjojen paketoinnilla ja jouluruokien tekemisellä koska, uskokaa tai älkää nyt se on sitten jouluaatto!


Mä olen mitä ilmeisimmin ollut kuluneena vuonna ihan huippukiltti, koska sain kolme ihan upeeta lahjaa. Eka niistä oli upea Olli Mannermaan suunnittelema design-klassikko, Kilta tuoli uudelleenverhoiltuna. Kilta on monesta design-museosta tuttu klassikko, joksi se on noussut valmistustekniikkansa, ajattoman muotoilunsa ja hyvän istuinmukavuutensa ansiosta. Kilta-tuolit ovat olleet Martelan mallistossa vuodesta 1955.


Martelan Kilta




Toinen lahja oli kauan toivomani Hynysen Rakkaudella, Hynynen. Yleisölleen vittuileva karjalainen vääräleuka-Väinämöinen, Kotiteollisuus-yhtyeen keulahahmo Jouni "Hynynen" Hynynen on järkyttänyt viattomia ihmissieluja vuosien ajan myös nettisivustoilla ja lehtien kolumnipalstoilla. Jotta tuho olisi täydellinen, manailuista maanisimmat on nyt koottu kaiken kansan kiusaksi näiden yksien kansien väliin.

Rakkaudella, Hynynen


Kolmas lahja oli Nokian N8. Mikä voisi osua paremmin ylläriksi ja työvälineeksi paatuneelle mobiilifeisbuukkaaja-bloggarille??

N8

Itse olen ihan koko maailman huonoin keksimään järkeviä ja positiivisesti yllättäviä joululahjoja. Sitten kun keksin jotain keskinkertaista, paketointi ja korttien ulkoasu ovat esikoululaisten tasoa. Halusin kuitenkin muistaa rakkaimpia ja läheisimpiä ihmisiäni jotenkin. Niinpä päädyin ideaan valmistaa jouluisia herkkukoreja sisältäen kuivakakkua, saaristolaisleipää ja itse keitettyä glögiä. Projekti alkoi Limppujen tekemisellä maanantaina. Leipien resepti on perinteinen saaristolaislimppu Nauvosta. Kahta limppua varten tarvitaan:

1L piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä 1/3

Limpun taikina pyörii


Piimä lämmitetään ja joukkoon sekoitetaan hiiva, siirappi, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Taikinaa kohotetaan 1,5 tuntia lämpimässä keittiöliinan alla.

Taikina juuri kohonneena

Kaksi kahden litran leipävuokaa voidellaan ja kohonnut taikina jaetaan vuokiin. Leipiä paistetaan uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa kaksi tuntia. Kun leivät ovat paistuneet 1,5 tuntia, niitä valellaan siirappivedellä (1dl siirappia, 2dl vettä). Kypsät leivät kumotaan vuoista leivinritilälle keittiöliinan alle jäähtymään. Leipien annetaan tekeytyä viileässä muutamia päiviä ja ne ovat parhaimmillaan!

Valmiit saaristolaisleivät

Seuraavaksi vuorossa olivat kuivakakut. yhtä varten tarvittiin:

5dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2tl vaniliinisokeria
2tl soodaa
1/2dl tummaa kaakaojauhetta
150g margariinia
2dl piimää
3 munaa

Taikinan sekoitusta



Sekoita jauhot ja sokerit. Lisää sooda ja kaakaojauhe siivilän läpi. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Lisää sulan joukkoon piimä ja munat ja lisää se sitten kuivien ainesten sekaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 175`c n. 45 min.

Valmiina uuniin

Suoraan uunista tulleita
Valmiita kakkuja

Koska valmiit kakut näyttivät mun mielestä liian plaineilta joulukakuiksi, päätin hieman koristella niitä. Koristelua varten tarvittiin:

200g suklaata
1dl kermaa
murskattua hasselpähkinää
nonparelleja
tomusokeria

Suklaakuorrutus

Kerma kuumennetaan kiehuvaksi ja paloiteltu suklaa sulatetaan siihen. Valmis seos siirretään nauhatyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursotetaan kakun päälle. Sulaan suklaaseen tiputellaan pähkinämurskaa ja nonparelleja. Lopuksi komeus vielä koristellaan varovasti tomusokerilla.

Lopputulos

Seuraavaksi vuorossa oli glögin keittäminen. Mä kävin vähän aikaa sitten heittämässä Paasitornissa baarivuoron, josta toin mukanani kotiin tyhjiä konjakkipulloja, jotka soveltuivat glögin pullottamiseen täydellisesti. Glögiin laitoin:

6dl itse kasvatettua ja keitettyä musta-punaherukka-kirsikkamehua
2dl vettä
7 kokonaista neilikkaa
1tl kokonaista kardemummaa
pomeranssinkuorta
1 sormen paksuinen inkiväärin pala
2 kanelitankoa
4dl reilun kaupan punaviiniä
200g fariinisokeria
10cl Xantea

Mehu ja vesi kaadetaan kattilaan. Kaikki mausteet lisätään mukaan ja annetaan lämmetä miedolla lämmöllä pitkään. Lopuksi lisätään punaviini ja Xante, annetaan lämmetä ja kokeillaan maku. Glögi siivilöidään ja pullotetaan.
Glögin mausteita
Keittäminen ja siivilöinti

Punkut ja Xante

Pullotettua ja valmista

Lopuksi korit täytyi vielä paketoida. Mä olin tuonut duunista GN1/2 rottinkisia leipäkoreja, joihin asettelin leivät, glögit ja kakut. Lopuksi käärin setit sellofaaniin.

Lahjat valmiina paketointiin
Valmista!

















Mä haluan vielä toivottaa kaikille blogin lukijoille, kaikille mun rakkaimmille ja kaikille tänne vahingossa eksyneille todella kivaa, maukasta ja nautinnollista joulua!!

5 kommenttia:

  1. Hyvää joulua Sami! Olet kyllä melkoinen kokki. Samalla tajusin, että taisit saada joululahjaksi juuri sen kirjan, mikä mun olisi pitänyt ostaa Ilkalle..

    VastaaPoista
  2. Lisäks olet kuumempi kuin broidis! Kiitos kaikista herkkuruuista ja joulupäivän aamun kakkukahveista.

    VastaaPoista